روز جهانی کم کاری تیروئید


از سال ۲۰۰۷ میلادی، فدراسیون جهانی تیرویید و بسیاری از انجمن های علمی، روز ۲۵ می (4خرداد) را به عنوان "روز جهانی تیرویید " انتخاب کردند؛
سپس به علت اهمیت این غده درون ریز در بدن و شیوع بالای اختلالات آن در ایران و جهان و با هدف ارتقای دانش همگانی در این راستا، در سال ۲۰۰۹ ، "هفته اطلاع رسانی تیرویید" تعیین شد.
 دکتر ایمانی  گفت در ایران نیز از همان زمان، هر ساله برنامه های متنوع آموزشی برای عموم مردم، مادران باردار و پرسنل بهداشتی- درمانی ارائه می شود.
 بیماری کم کاری تیروئید در نوزادان می تواند عواقب عصبی خطرناکی داشته باشد و باعث عقب ماندگی کودک و کاهش ضریب هوشی شود .در کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی، تولید هورمون های تیروئیدی یعنی T3 و T4 کاهش و به دنبال آن هورمون هیپوفیزی TSH افزایش می یابد. عوارض جبران‌ ناپذیر مغزی بیماری که در صورت عدم‌ تشخیص و درمان به‌ موقع به وجود می آید، تنها با غربالگری دوران نوزادی قابل ‌پیشگیری است. 
متاسفانه تعداد معدودی از نوزادان مبتلا به کم‌کاری مادرزادی غده تیروئید بهنگام تولد یا در مرحله فراخوان، علائم و نشانه‌های بالینی کم‌کاری تیروئید را بروز می‌دهند که شامل تأخیر در به دنیا آمدن، درشت پیکری، یرقان و تأخیر در تکامل سیستم اسکلتی هستند. سایر علائم و نشانه‌ها شامل اشکال در تغذیه، خستگی، یبوست، یرقان طول کشیده دوران نوزادی، اتساع شکم، فتق نافی، پوست خشک، زبان بزرگ، گریه خشن و ظاهر پف‌آلود می‌باشد.
تمام نوزادان دچار کم‌کاری تیرویید باید هر چه سریع‌تر با تجویز هورمون تیروئید مقادیر هورمون‌های تیروئید خون آن‌ها در محدوده طبیعی قرار گیرد. 
علیرغم اهمیت درمان به‌ موقع و تداوم درمان کم‌کاری غده تیروئید، گزارش‌هایی حتی از کشورهای پیشرفته دنیا وجود دارد که مؤید کوتاهی در درمان و مراقبت نوزادان و کودکان مبتلا به کم‌کاری غده تیروئید است و نتیجه آن کاهش بهره هوشی و درجات مختلف عقب‌ماندگی ذهنی به ‌ویژه در دوران نوجوانی و جوانی است. به ‌منظور پیشگیری از بروز هرگونه اختلال و کوتاهی در درمان صحیح این بیماران، آموزش والدین در جهت چگونگی مراقبت و پی گیری درمان فرزندانشان از ضروریات است.
غربالگری کم‌کاری تیروئید نوزادی تنها راه رسیدن به تشخیص زود هنگام نوزادان مبتلا است. در برنامه غربالگری ملی ایران، نمونه خون از پاشنه پای نوزاد در روز 3 الی 5 بعد از تولد اخذ می گردد.

هفته ملی جوانی جمعیت



هفته ملی جمعیت در سال ۱۴۰۴ با شعار محوری «همه برای ایران جوان» و با هدف فرهنگ‌سازی، ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی و حمایت از تشکیل و تحکیم خانواده برگزار می‌شود.
در این هفته، برنامه‌ها و فعالیت‌های متنوعی با محوریت موضوعات جمعیتی و توجه به نسل جوان در سراسر کشور اجرا خواهد شد.
شعار روزهای هفته ملی جمعیت به شرح زیر است:

چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت: پدر، مادر، حس خوب زندگی و سبک زندگی اسلامی - ایرانی
پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت: ارتقای کرامت مادری، منشأ اکسیر جوانی
جمعه ۲۶ اردیبهشت: رسانه‌ های دوستدار خانواده و جوانی جمعیت
شنبه ۲۷ اردیبهشت: تشویق جوانان به ازدواج آسان و فرزندآوری با توجه ویژه به روستاها
یک‌شنبه ۲۸ اردیبهشت: تامین سلامت و تکریم سالمندان
دوشنبه ۲۹ اردیبهشت: رویکرد اخلاق‌محور در پاسداشت حفظ حیات جنین
سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت: وفاق ملی برای ایران جوان

 

هفته جهانی ایمن سازی

هفته جهانی ایمن‌سازی | ۴ تا ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ شعار سال: «ایمن‌سازی برای همه، امکان‌پذیر است» (Immunization for All is Humanly Possible)
 
چرا واکسیناسیون مهم است؟
 
حدود ۶ نفر در هر دقیقه به واسطه واکسن‌ها از مرگ نجات یافته‌اند.
 
واکسیناسیون باعث افزایش ۴۰٪ نرخ زنده‌مانی نوزادان شده است.
 
۶۰٪ جان‌های نجات‌یافته فقط به‌ واسطه واکسن سرخک بوده‌اند.
 
پیام نهایی: «هر کودک، هر خانواده، و هر جامعه شایسته برخورداری از مزایای واکسیناسیون ایمن و مؤثر است.»

هاری و حیوان گزیدگی


بیماری هاری ، بیماری ویروسی خطرناکی است که ویروس از طریق بزاق آلوده پستانداران مانند سگ ، گربه ، گرگ ، روباه ، خفاش و حیوانات دیگر که معمولاً از راه گازگرفتگی و یا یک زخم باز که با بزاق تماس پیدا نماید به انسان منتقل می شود . فردی که توسط حیوان هار دچار گاز گرفتگی شده در صورت عدم درمان و ابتلا به هاری محکوم به مرگ است . اگر فردی دچار گازگرفتگی شود و یا پنجه حیوان ایجاد خراش در بدن وی نماید باید با مراکز پیشگیری و درمان هاری در سطح کشور مشاوره نموده و تحت درمان قرار گیرد واکسیناسیون علیه هاری در پنج نوبت انجام می شود که نوبت اول در روز حادثه یا روز مراجعه ، نوبت دوم 3 روز بعد ، نوبت سوم 7 روز بعد ، نوبت چهارم 14 روز بعد و نوبت پنجم 30 روز بعد تزریق می گردد . سرم ضد هاری نیز در مواردی که مرکز پیشگیری و درمان هاری لازم بداند تزریق می گردد

سگ یا گربه ای که مبتلا به هاری شود حداکثر به مدت 10 روز زنده می ماند و به مدت 5 تا 7 روز قبل از مرگ ویروس را در بزاق خود دارد و توسط گاز گرفتن می تواند ویروس را منتقل نماید . به این دلیل سگ یا گربه مشکوک به هاری را که فردی را گاز گرفته است به مدت 10 روز تحت نظر قرار می دهند که اگر در این مدت بمیرد احتمال اینکه سگ هار باشد وجود دارد و لازم است حیوان از نظر آزمایشگاهی و از لحاظ هاری بررسی شود . در صورتی که ثابت شود حیوان هار بوده است اقدامات لازم برای فردی که دچار گازگرفتگی شده است باید انجام گیرد

افرادی که به دلیل شغلی (مانند کارکنان آزمایشگاه تشخیص هاری ، دامپزشکان ، شکارچیان ، مأمورین حفاظت محیط زیست ، جنگلبانان ، کارکنان کشتارگاه ، کسانی که در نیروهای مسلح تعلیم و تربیت سگ را به عهده دارند ، کسانی که برای مطالعه به غارها می روند و به طور کلی کسانی که به نحوی ممکن است مورد گازگرفتگی حیوانات ذکر شده قرار گیرند ) با حیوانات در تماس هستند باید علیه بیماری هاری واکسینه شوند . برای پیشگیری از هاری در این افراد واکسن در چهار نوبت تزریق می گردد که در نوبت دوم ، سوم و چهارم به ترتیب 7 روز ، 28 روز و یک سال بعد از نوبت اول تزریق می گردد و این افراد هر 3 سال باید یک نوبت واکسن به عنوان یادآوری دریافت نمایند (البته بعد از اندازه گیری آنتی بادی در خون

نکته مهم

شست و شوی زخم مربوط به گازگرفتگی حیوان و بخیه نکردن و باز بودن زخم بسیار مهم است و اساس پیشگیری و درمان هاری است . سریعاً و در ساعات اولیه پس از گزش حیوان ، زخم باید با آب و صابون در چند نوبت و به مدت چند دقیقه عمیقاً شستشو داده شود و در جریان آب سیال قرار گیرد . سپس می توان از مواد ضدعفونی کننده مثل بتادین برای زخم استفاده نمود چون ویروس هاری به نور و جریان هوا حساس است در نتیجه زخم نباید بخیه زده شود و حتی الامکان روی زخم باز باشد





پیشگیری از حیوان گزیدگی

طب ایرانی

چاقی کودکان


بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، اضافه وزن و چاقی به عنوان تجمع غیرطبیعی یا بیش از اندازه چربی در بدن که سلامتی فرد را مختل میکند، شناخته می شود.
چاقی یکی از اختلالات تغذیه ای شایع در تمامی کشورهاست و با بیماریهای مختلفی ازجمله؛
دیابت نوع دو
متابولیسم غیرطبیعی
عدم تحمل گلوکز
مقاومت به انسولین
افزایش انسولین خون
مشکلات ارتوپدی و استخوانی
اختلالات عصبی
مشکلات ریوی
اختلالات غدد درون ریز
افزایش تری گلیسیرید و کلسترول خون
بیماریهای کبدی
پرفشاری خون
بیماریهای قلبی عروقی
تومورهای کاذب
سردرد
بیماری های مثانه
سرطان و کیست تخمدانی در ارتباط می باشند.



 

o علاوه بر پیامدهای جسمانی و فردی، پیامدهای اقتصادی، عوارض روانی و اجتماعی نیز نظیر اضطراب، کاهش اعتمادبه نفس، انگ چاقی و تبعیض را در پی دارد.

o درجه انگ اجتماعی که توسط افراد تجربه میشود، پیش بینی کننده پیامدهای روانشناختی است که تجربه میکنند.

o چاقی در رشد هیجانی کودک یا نوجوانی که از تبعیض و انگ چاقی رنج میبرد، تأثیر زیادی دارد. کودکان و نوجوانان چاق در معرض پیامدهای منفی روانی- اجتماعی مثل تمسخر، تبعیض و عزت نفس پایین قرار دارند.

o به طورکلی پیامدهای روانی اجتماعی چاقی می توانند کیفیت زندگی افراد را پایین آورده و باعث افزایش بار بیماری شود.






oعوامل موثر بر چاقی در سطح فردی شامل نگرش غذایی، باورهای مذهبی، سبک زندگی و سطح تحصیلات می باشد.

oعوامل موثر بر چاقی در سطح خانوادگی شامل خانواده به عنوان الگو یا فرهنگ سازی، حمایت اجتماعی و اشتغال مادر می باشد.

oعوامل موثر بر چاقی در سطح اجتماعی شامل شبکه های اجتماعی، فرهنگ، سرمایه داری، مدرسه، محیط فیزیکی جامعه، طبقه اجتماعی و رفاه اجتماعی می باشد.



o با توجه به اینکه چاقی روندی رو به رشد در چند دهه گذشته داشته و ایران یکی از هفت کشور دارای بالاترین شیوع چاقی در دوران کودکی در جهان است، بنابراین هدف این مطالعه تعیین نقش مداخلات جامعه محور به عنوان یک استراتژی برای کنترل چاقی کودکان می باشد.

o زیرا این رفتارها و عادات در اوایل زندگی شکل میگیرند و پتانسیل اصلاح را نیز دارند.

o یک بخش برنامه جامع پیشگیری از اضافه وزن و چاقی کودکان (ECHO) مربوط به مداخلات جامعه محور می شود.

o اجرای برنامه های جامعه محور پیشگیری از چاقی کودکان، متناسب با ظرفیتها و آمادگی جامعه، می تواند با تغییرات پایدار و موثرتری همراه باشد.